Paul

Modeltreinen van Paul

Hoe het begon

In 1953 kreeg ik mijn eerste modeltrein. In die jaren waren elektrische treinen als kinderspeelgoed zeldzaam. Daarom was mijn eerste trein een Hornby opwindtrein (schaal O) met twee wagons en rails ovaal (98 x 75 cm).

Met vriendjes die ook zo’n treintje hadden kon je grotere baan maken en zondagmiddagen leuk doorkomen. Wel regelmatig de veermotor van de locomotieven opwinden. Maar dat hoorde erbij. Je wist niet beter. Deze eerste trein heb ik nog steeds en hij rijdt ook nog.

Een grote analoge baan

Treinen bleven me boeien en in 1960 kwam mijn eerste elektrische trein. Een Märklin E41 loc met 2 personen rijtuigen. Dat was een grote stap vooruit en al snel volgde er meer en ontstond op de zoldervloer een uitgestrekte Märklin modelbaan.
In het analoge tijdperk was het tegelijkertijd laten rijden van meerdere treinen een behoorlijke klus. De baan moest worden opgedeeld in verschillende elektrische circuits en uitgebreid met bovenleiding. Ik heb dit allemaal aangelegd. Een grote hoeveelheid bedrading en schakelaars waren hiervoor nodig, maar tegelijkertijd meer treinen laten rijden was gelukt.
Als snel bleek het niet handig om de rails op de vloer te hebben liggen, dus werd de baan weer afgebroken en opnieuw opgebouwd op een tafel zoals op de foto is te zien.
Na het verlaten van het ouderlijk huis werden alle spullen ingepakt en na een aantal jaren weer opgebouwd. Door een verhuizing in 1988 moest opnieuw alles worden afgebroken.

Opnieuw beginnen

Tot mijn pensionering bleef alles onaangeroerd. Wat te doen met deze spullen?
Omdat de interesse voor treinen en in het bijzonder voor modelspoor nooit was verdwenen nam ik na een bezoek aan een Promospoor open dag het besluit om weer een modelspoorbaan op te gaan bouwen. Ik maakte nu ook kennis met digitale technieken voor modelspoorbanen zodat mijn opnieuw te bouwen baan van digitale besturing werd voorzien.
De tafel werd uit twee delen opgebouwd. Je weet maar nooit of er zich in de toekomst weer eens een verhuizing voordoet. Mijn nieuwe tafel heeft de afmetingen 1,2 x 3 meter en heeft 2 niveaus.
Op de foto’s is de opbouw te zien. Het frame is gemaakt van vuren latten met daarop 9 mm multiplex. Hierop zijn Märklin M-rails geschroefd.
Voor de digitale besturing van locomotieven, wissels en seinen maak ik gebruik van een ECoS 2 en Digikeijs wisseldecoders.

 

  • De opbouw met twee niveaus
  • Rijden met de ECoS2
  • Een "mangat" om overal bij te kunnen
  • In het midden het station
  • Bezetmelders van Digikeijs
  • De baan aangestuurd via de computer met iTrain

 

Inmiddels heb ik het besturingsprogramma iTrain Professional aangeschaft.
Hiermee rijden nu meerdere treinen tegelijkertijd op de baan, maar er is nog wel fine tuning van iTrain nodig.
Het is erg leuk om een oude hobby weer op te pakken en hierbij gebruikt te maken van moderne producten waarmee het modelspoorbedrijf erg realistisch gemaakt kan worden.
Een prettige bijkomstigheid is dat binnen Promospoor veel kennis en ervaring aanwezig is van allerlei gebieden die wekelijks gedeeld kan worden.

Paul, januari 2017