09-09-2018, 09:46 | Van de redactie
BARNEVELD
Hij vindt zijn hobby verre van kinderachtig. Daar is zijn modelspoorbaan te verfijnd en te kostbaar voor. Peter van Eindhoven (70) uit Barneveld was werktuigbouwkundig ingenieur en bouwde vanaf 1997 aan zijn eigen baan. Sinds een jaar is hij ook lid is van Promospoor Ede.
Freek Wolff
Op tafel in de woonkamer staat het Schotse kasteel Eilean Donan waar Peter vele uren knutselwerk in heeft zitten. Het is nog niet af om bij de spoorbanen van de Edese vereniging te plaatsen: een drie-en tweespoorsysteem (schaal 1 op 87), plus een N-baan. ,,Want naast het spelen met treintjes maak ik ook landschappen. Voor Promospoor heb ik een hele grote brug gemaakt en nu daagden ze me uit om nóg iets te verzinnen als decorstuk. Alleen het tekenen van het kasteel kostte me al 150 uur.” De details zijn verbluffend, zoals een minuscuul trapje. Het is allemaal gemaakt van berkentriplex. Scenerypapier zorgt voor de ‘stenen’ buitenkant. ,,Er komt nog een waterput bij.”
ROBUUST
Van jongsafaan is Peter al verknocht aan modelspoorbanen. Van zijn vader kregen hij en zijn broer een echte Märklin trein. Het eerst type stoomlocomotief was de Duitse DB80 met codenaam 3000. ,,Die kwam uiteindelijk op zolder te staan, maar dan had je een stofprobleem, want de rails moet schoon blijven voor de stroomvoorziening.” Een electrische trein was eind jaren vijftig echt iets bijzonders. Fleischmann en Trix waren de andere merken, maar die hadden een tweespoorsysteem. Märklin heeft het driespoorsysteem en is een robuust merk. ,,Die andere twee merken zijn kwetsbaarder.”
Vanaf 1997 begon Van Eindhoven thuis met bouwen aan zijn eigen spoorbaan van twee bij drie en een halve meter. Nu het analoge systeem passé is, werkt de Barnevelder aan het ombouwen naar een digitaal systeem. ,,Dat gaat zeker niet gemakkelijk. Daarom ben ik lid van de club geworden, om problemen samen op te lossen.”
PUFGELUID
Op zijn werkkamer laat hij zien hoe hij met een klein testspoor experimenteert. Hij kan al locomotiefjes laten rijden met de exacte stoomgeluiden. ,,Afhankelijk van het aantal cilinders heeft elke loc een ander pufgeluid. Ik kan nu 32 verschillende functies oproepen. Op termijn wil ik alles vanuit mijn computer besturen. Dan kan ik ook als het ware kolen en water toevoegen, anders stopt de trein. Ik wil met acht treinen tegelijk kunnen rijden.”
Dan volgt het moment suprême. Van Eindhoven takelt zijn grote modelbaan vanaf het plafond omlaag. ,,Efficiënt gebruik van de ruimte.” Dit gaat heel langzaam en niet geruisloos over vier katrollen. Langzaam wordt zijn levenswerk zichtbaar. Een modelbaan bouwen, vindt de Barnevelder hetzelfde als driedimensionaal schilderen. ,,Het is niet alleen het tracé neerleggen, want het is ook de hele aankleding. Op die manier creëer je een eigen droomwereld. Het bouwen vind ik een uitdaging. Ik heb 42 jaar in onderzoek en ontwikkeling gewerkt. Nu ik gepensioneerd ben, wil ik mijn creativiteit kwijt.”
BRUILOFT
Hij heeft een verzameling Duitse en Zwitserse treinen, ook omdat zijn baan in een bergachtig landschap staat. ,,Dat is leuk, omdat je zo ook de ontwikkeling van de treintechnieken kunt zien. Na de stoomtechniek nam Zwitserland het initiatief tot de overgang naar electrificering.” Boompjes, huisjes, torentjes, auto’s, fietsen, mensen, dieren, stations, bruggen, tunnels, alles is aanwezig. ,,Bij het stadhuis zie je zelfs een bruiloft. Ik knutsel ook aan de locomotieven zelf. Dat moet je zorgvuldig en geduldig doen.”
Van Eindhoven vindt het moeilijk om de mooiste te kiezen uit de 39 locomotieven die hij bezit. Maar het model van de hoftrein van Kaiser Wilhelm springt er toch wel uit. ,,Die trein is prachtig, maar wel erg gevoelig. Hij is net niet sterk genoeg om alle wagons te trekken. Het is eigenlijk meer een showcase dan dat je er echt mee kunt rijden. Bovendien heb ik nog een hele mooie hydraulische diesel TEE-trein. Ik heb ook nog twee unieke treinen in bestelling, want je krijgt als Märklin insiderlid kans om speciale modellen te kopen. In Japan zocht ik nog naar treintjes die op het kleinere spoor Z rijden.”
Een bijzonder tenderlocomotiefje zit heel goed opgeborgen, maar voor de gelegenheid pakt de Barnevelder hem uit. De kostbare en verfijnde spullen die Van Eindhoven gebruikt zijn voor personen vanaf zestien en ouder. ,,Voor kinderen is het niet geschikt.”
SUMMUM ULTRA
Creativiteit, handigheid en verstand van electronica zijn de voorwaarden om de hobby uit te voeren. ,,Dan kun je het tot in excessen doorvoeren (lacht). Net zo gek als je wilt. Als je op het internet kijkt naar Miniatur Wunderland in Hamburg, zie je dat daar de autootjes ook electronisch worden aangestuurd. Dat is het summum ultra op het gebied van modeltreinen. In Rotterdam heb je Miniworld, waar ik contact heb met de directeur.”
Promospoor Ede heeft een c-trakbaan om bij evenementen te tonen. Onlangs was die te zien bij Intratuin. ,,Dan confronteren we jonge kinderen met treintjes. Van de grote modelbanen is er één die we kunnen verplaatsen, maar dat is veel werk.”