Ronald

Hallo, mijn naam is Ronald.

Ik ben vanaf 1-4-2009 lid van Promospoor.

Nu 6 jaar met pensioen met als een van mijn hobby’s modelspoor (H0 1:87)

Modelspoorhobby kent vele kanten: er zijn leden die het aankleden van de modelbaan heel fijn vinden, andere houden meer van aanleggen van de techniek en ook het maken van baanplannen met de computerprogramma iTrain en die ook graag werken met Arduino.

Eind jaren 80 heeft de digitalisering zijn intrede gedaan en heeft de modelspoorhobby een enorme boost gegeven in mogelijkheden.

Met de elektrische stroom op de baan geef je dan ook impulsen mee welke gedetecteerd kunnen worden en zo veel functies mogelijk maken.

“Is modelspoor een dure hobby?”, wordt wel eens gesteld. Het antwoord is: ja en nee.

Je hoeft niet alles ineens aan te schaffen je kan nl. met een kleine baan beginnen en door de jaren heen een eigen baan bouwen, en- of je uitleven op de clubbanen.

Mijn baan is opgebouwd in zo’n 11 jaar. Kosten ca. € 1500,-

Je kan materialen kopen op modelspoor beurzen zoals bv. alle huisjes welke op mijn baan staan met prijzen soms vanaf enkele euro’s. Locomotieven zijn ook in alle prijsklassen te vinden.

Doordat je samen met mensen uit verschillende beroepen (zelf voedingssector) aan het bouwen bent kan je veel van elkaar leren en met vragen elkaar helpen, en het geeft een fijne band met andere clubleden: een extraatje aan je hobby.

Mijn baan is niet groot, in een u-vorm zodat ik overal bij kan, de hoogte is iets lager dan tafelhoogte i.v.m. beperkte ruimte en de schuine kap van de kamer.

Ik werk ook met een dag- en nachtverlichting op de baan welke automatisch geregeld is.

Ik heb ook gekozen voor de 3Rail-variant. Twee spoorstaven en in het midden de stroomrail (puntjes).