Paul

Hoe het begon
In 1953 kreeg ik mijn eerste modeltrein. In die jaren waren elektrische treinen als kinderspeelgoed zeldzaam. Daarom was mijn eerste trein een Hornby opwindtrein (schaal O) met twee wagons en rails ovaal (98 x 75 cm). Met vriendjes die ook zo’n treintje hadden kon je een grotere baan maken en zondagmiddagen leuk doorkomen. Wel regelmatig de veermotor van de locomotieven opwinden. Maar dat hoorde erbij. Je wist niet beter. Deze eerste trein heb ik nog steeds en hij rijdt ook nog.


Een grote analoge baan
Treinen bleven me boeien en in 1960 kwam mijn eerste elektrische trein. Een Märklin E41 loc met 2 personenrijtuigen.  Dat was een grote stap vooruit en al snel volgde er meer en ontstond op de zoldervloer een uitgestrekte Märklin modelbaan.
In het analoge tijdperk was het tegelijkertijd laten rijden van meerdere treinen een behoorlijke uitdaging. De baan moest worden opgedeeld in verschillende elektrische circuits en worden uitgebreid met bovenleiding. Ik heb dit allemaal aangelegd. Een grote hoeveelheid bedrading en schakelaars waren nodig, maar tegelijkertijd meer treinen laten rijden was gelukt.
Als snel bleek het niet handig om de rails op de vloer te hebben liggen, dus werd de baan weer afgebroken en opnieuw opgebouwd op een tafel zoals op de foto is te zien. 
Na het verlaten van het ouderlijk huis werden alle spullen ingepakt en na een aantal jaren opnieuw opgebouwd. Een verhuizing in 1988 vereiste dat alles moest worden afgebroken.

Opnieuw beginnen
Tot mijn pensionering bleef alles onaangeroerd. vervolgens diende zich de vraag aan: Wat te doen met deze spullen?
Omdat de interesse voor treinen en in het bijzonder voor modelspoor nooit was verdwenen nam ik na een bezoek aan een Promospoor open dag het besluit om weer een modelspoorbaan te gaan bouwen. Ik maakte nu ook kennis met digitale technieken voor modelspoorbanen zodat mijn opnieuw te bouwen baan van digitale besturing werd voorzien.
De tafel werd uit twee delen opgebouwd. Je weet maar nooit of er zich in de toekomst weer eens een verhuizing voordoet.
Mijn nieuwe tafel heeft de afmetingen 1,2 x 3 meter en heeft 2 niveaus. Het frame is gemaakt van vuren latten met daarop 9 mm multiplex, waarop Märklin M-rails zijn geschroefd.  
Op de foto is het resultaat te zien van een paar jaar bouwen.
Voor de digitale besturing van de treinen en bijbehorende zaken maak ik gebruik van een ECoS 2 en Digikeijs en Mardec decoders en terugmelders.
De treinen rijden met behulp van het programma iTrain.